Warning: explode() expects parameter 2 to be string, array given in /var/www/et-hundeliv.dk/public_html/wp-content/plugins/wp-hide-category/wp-hide-category.php on line 56
Apportbuk og Apporttræning

Apportbuk og Apportering

Indkøb

Apportbukke fåes i alle størrelser og udformninger, alt efter hvad de skal bruges til. I brugshunde regi, er der regler for hvordan apportbukken skal se ud, hvor meget den skal veje osv osv, alt efter hvilket “program” man kører.

I første omgang har jeg valgt at købe en træningsapport fra Klin, hos Kenjan Hunde og Katteudstyr.

Klin Apport fra Kenjan

Pris og kvalitet

Jeg gav 210 kroner for ovenstående model hos Kenjan. Den er forsynet med snore, og midterstykket kan skiftes ud efter behov. Reservedele koster 45 kroner for et sæt – så jeg synes faktisk pengene er godt givet ud.

Den er lækkert skruet sammen, der er ikke nogen skarpe kanter – og den er stor nok til at Luna ihvertfald nemt kan få ordentligt fat omkring den.

Snorene på den gør, at jeg kan lege momenterne ind med hende, samtidig med at jeg kan holde hendes interesse på den, ved f.eks at lege trækkeleg, svinge med den osv osv.

Det eneste jeg kunne ønske mig, var at der var nogle større knuder for enden af snorene, da det kan være svært at holde ordentligt fast på apporten, når først Luna giver den fuld skrue.

Træning med Apporten

Momenter

Jeg har skrevet lidt om det før, i sidebemærkningen reflektioner over apportering. Grundlæggende består apport øvelsen af syv! delmomenter:

  1. Sidde på plads og vente
  2. På kommando “Apport” løbe ud til apporten
  3. Samle apporten op
  4. Holde fast om apporten
  5. Løbe tilbage med apporten
  6. Sætte sig foran hundeføreren med apporten
  7. Slippe apporten på kommando

Jeg er startet med punkt 7 og 6, og vil opdatere siden, i takt med at jeg får bevæget mig “nedad” på listen frem til den endelige øvelse. Det er en rigtig svær øvelse – og det er ret vigtigt ikke at forcere momenterne og gå videre, før de enkelte dele sidder fast.

Jeg fandt en ret god inspirationsvideo omkring positiv forstærkning til at indlære apport øvelsen og har delt den her på siden nedenfor – den ligger også under træningsvideoerne.

Delmoment 6 – 7 Sidde pænt og aflevere apport

Her til at begynde med, er jeg faktisk startet med afslutningen på apporterings øvelsen. Man skal forestille sig at jeg har kastet apporten, Luna har hentet den og er kommet tilbage med den. Nu skal hun så sætte sig ned med den, uden at tygge eller tabe den – foran mig. Først på kommandoen “slip”, må hun aflevere den til mig. Hun skal sidde roligt og opmærksomt og må som sagt ikke tygge.

For nu at lære hende at holde fast på den apport, er det vigtigt at hun synes den er spændende. Apporten skal altså have tilføjet værdi. Jeg er først lige begyndt på det, men det handler dybest set om leg, ligesom med bolden og mange andre ting.

Jeg er begyndt med at gejle hende lidt op på den og animere hende til at bide omkring midterstykket på den. Når hun holder fast, leger vi trækkeleg, jeg svinger den fra side til side og stille og roligt trækker jeg hende ind foran mig. Da hun prøver at lave byttetræk, går hun automatisk lidt ned i bagbenene og ender med at låse sig fast i en sit – I det øjeblik hun sidder, med ro og fast bid på apporten, får hun et lille “klik”, med munden og så belønningen med en bold.

Der er RIGTIG meget at holde øje med under det her delmoment – men det ser ud som om det virker på hende, de par gange vi har øvet det.

Det er smadder vigtigt, ikke at overdrive legen. Under et helt træningsforløb, leger jeg 1 – 2 gange med den og som regel, lige når hun er kommet ud, da hun er aller mest tændt lige der. Legen varierer jeg og over tid, i takt med at apporten bliver tilført mere og mere værdi, skal hun også opleve, at hvis ikke hun holder ordentligt fast – mister hun den og dermed muligheden for at blive belønnet.