Warning: explode() expects parameter 2 to be string, array given in /var/www/et-hundeliv.dk/public_html/wp-content/plugins/wp-hide-category/wp-hide-category.php on line 56
Bolde Boldmotivation og træning

Bolde, Boldmotivation og træning

Baggrund

Noget der i den grad, kan dele vandene når det kommer til træning af hund, er brugen af bolden enten understøttende som motivation, eller som primært element i træningen.

Et af argumenterne for ikke at bruge bolden, er at hunden bliver stresset og får svært ved at slappe af. Et andet er at det slider hårdt på hundens krop og ødelægger ledbånd og meget andet.

Personligt, er jeg glad for alle mine bolde. Luna er også glad for dem. Jo, hun kører op og viser mig en helt anden arbejdsglæde når vi bruger dem – men hun er lige så god til at slappe af igen når bolden bliver puttet i lommen.

Bolden er for mit vedkommende både et understøttende, såvel som primært element i træningen. Et eksempel på det understøttende kommer her:

Jeg er igang med at lære Luna apporterings øvelsen, det kan du læse mere om lige her. Luna skal lære at holde fast på apporten og sidde foran mig. Hun ved allerede, at en bold er lig med at man har gjort noget rigtigt – så når hun udfører momentet korrekt, dvs. uden at tygge i apporten eller slippe den, får hun et lille “klik”, som tegn til at øvelsen er færdig og bliver belønnet med en bold.

Luna med bold i plads øvelse

Belønning efter plads

Det er gået op for mig, at Luna, endnu ikke helt har forstået ideen med at vende omkring f.eks – så her er jeg igen nødt til at gå tilbage og lære hende bevægelsen og rytmen i det.

-Citat fra indlægget fokus på momenter under træning.

Andre gange bruger jeg bolden som det primære fokus – specielt under hendes plads øvelse. Men jeg begyndte jo ikke med bolden, jeg lagde ud med godbidder, ros osv – nu bruger jeg bolden primært for at få præcision og hurtighed bygget på de forskellige delmomenter i plads øvelsen. Stadig understøttet af godbidder og ros, når vi træner dele som hun ikke er så øvet i endnu, det har jeg skrevet et andet indlæg om, som kan læses her.

Hvorfor bruge en bold

Ja, som overskriften siger, hvorfor egentlig bruge en bold, en bidepølle eller en helt anden ting som hunden er glad for at jage til at træne med?

Dybest set handler det jo om, at vi gerne vil have hunden til at udvise en eller anden form for ønsket adfærd. Det kunne være plads, fremadsendelse eller noget helt tredje. For at få hunden til at udføre øvelsen, skal vi bruge en eller anden form for gulerod – noget hunden kobler sammen med et eller andet den synes er sjovt eller interessant.

Når vi bruger bolden, tapper vi hundens byttedrift / jagtdrift. Vi bruger altså en adfærd hunden synes er sjov, eller som har værdi for hunden, til at få den til at gå pænt ved siden af os i plads.

Forskellige racer, tænder på forskellige ting. Jeg har jo en Schæfer, som i sagens natur har en god byttedrift – eller ihvertfald bør have det. Derfor har jeg nemt ved at få hende til at udvise en eller anden ønsket adfærd ved hjælp af bolden. Bolden hos mig er blevet et symbol på at man får lov at jage, tygge og bide. Den har altså stor værdi i Luna’s øjne.

Det bruger jeg så når jeg træner f.eks plads med hende. Hun ved jeg har bolden, hun ved at hun får den når hun på kommandoen “plads”, går som jeg gerne vil have det og den fungerer dermed som belønning, hver gang hun kobler ordet “plads”, sammen med at sidde ved siden af mig for derefter at gå med skulderen ud for benet.

Man kan i sagens natur opnå samme resultat ved hjælp af godbidder, eller noget helt andet, afhængig af hunden – men bruger man netop et objekt, der har stor værdi for hunden og hvor den kan tappe meget drift af på en gang, får man også en hund der udfører den givne øvelse sikkert, med glæde og hver gang!

Bolden skal være værdifuld

Nu nytter det jo ikke noget, at vise Fido en bold, og så bare tro at den har værdi. Man skal skabe værdi og lære hunden præmissen for boldlegen. Hvis det ikke er en bold hunden tænder på kan det være et pivedyr, eller andet – det er sådan set underordnet, blot hunden gider den ting du vælger.

Som jeg har fået det vist, og forstået det – handler det meget om leg. Det handler om at lære hunden at den her lille bold med en snor i, det er en hare/frikadelle/supergodbid – MEN, hvis du ikke er hurtig, så forsvinder den pist væk.

Jeg har brugt rigtig meget tid på at lege med bold, sammen med Luna. Vi har lavet de gængse trækkelege, hvor hun har vundet et utal af gange og jeg har spillet et lille skuespil der handler om hvor stærk hun bare er – og hvordan hun simpelthen overvandt mig og bolden.

Jeg har også benyttet mig en del af at lege jagtleg med hende, hvor bolden har været bundet i en line og så bevæger sig fuldstændig uforudsigeligt rundt. Det hun har lært af den leg er at man skal kæmpe for den bold, at den forsvinder hvis man ikke er hurtig men at man også kan fange “haren” hvis man giver sig 100%

Hun har lært at holde fast på bolden også gennem trækkelegene og jagtlegene, for hvis ikke man holder fast – forsvinder byttet jo.

Nogen gange får hun også lov til at jage den i flugt, hvor jeg så bruger to ens bolde når hun kommer igen. Det er for at lære hende at jeg altid har spændende “bytte” til hende, at der hele tiden sker sjove og spændende ting inde ved mig og at der er rart at være.

Gennem alle disse lege, har jeg stille og roligt fået puttet så meget værdi i bolden, at jeg nu kan bruge den som direkte belønning efter f.eks plads øvelsen. Men jeg kan også bruge den som motivationsfaktor til fremadsendelse. Den fungerer også som belønning i indlæring af delmomenter, men her er jeg rigtig dårlig i min timing – så jeg har selv meget at lære endnu.

Lise Lindegaard Andersen, der ejer SOR Hundeskole har skrevet, en eminent artikel om boldmotivation og forskellen på de forskellige typer stress hunden kører i. Den hedder Stressforskrækket hundetræning og du kan læse den på hendes hjemmeside hundeskole.dk

Hvilken bold skal der bruges

Tja, i sagens natur er det ligegyldigt. Jeg bruger bolde frChuck-it bolda ChuckIt, fordi de er langtidsholdbare, orange og lidt bløde, så Luna ordentligt kan tygge sammen omkring dem.

Jeg har købt dem hos SOR Hundeskole – men de forhandles vist af de fleste hundeudstyrsforretninger rundt omkring i landet. De er ikke specielt dyre mellem 45 og 95 kroner koster de – og de er bare guld værd. Diverse chuckit bolde

De er nemme at finde hvis du lige får kylet en for langt væk. De er nemme at hænge op i træer eller lignende til f.eks fremadsendelse – og så passer de perfekt ned i en lomme, når de skal gemmes væk.

De går heller ikke i stykker som en tennisbold, indeholder ikke skadelige kemikalier eller andre grimme ting.

Hvad skal man være opmærksom på

Når jeg træner med Luna, har jeg stor fokus på hvor højt hun kører. Alle kan godt blive enige om at det er en belastning for hunden, i og med at den kan og får lov, til at køre op i stress – men det er den gode stress, den hvor hun tapper af drifterne og bruger dem fokuseret.

Jeg kan ikke køre hende ret længe af gangen. Som regel bruger jeg 10 minutter koncentreret med hende, før hun kører ned og er træt. Det er virkelig med følelse at man skal lege og lære på den måde.

Jeg har haft en tendens til at køre på for længe og pludselig fra det ene øjeblik til det andet, taber jeg hende – hun er kørt træt og så har bolden bare ikke samme værdi længere. Det er noget der skal opøves og en færdighed det virkelig er svært at mestre. Tanken er jo at hun skal forøge tiden hun kan køre højt på, og så samtidig få belønning når det er på sin plads – men også opleve frustrationen ved den mislykkede “jagt”.

Min egen erfaring – som altså er begrænset, er at man skal stoppe mens legen er allerbedst, slut af med noget leg – og bedst som hunden liiige er ved at fange bolden, så i lommen og slut. Ideen er så at hunden stille og roligt lærer at den der bold har det med at forsvinde, så man må hellere give den maks gas hver gang den er fremme.

Selvfølgelig er det også vigtigt at køre hunden ned igen efter træning – medmindre den har indbygget tænd sluk knap. Det er jo et andet formål med træningen. Bold frem = tænd, bold væk = sluk 🙂

Men leg med bolden på en konstruktiv måde, lær hunden præmisserne for nogle forskellige lege og bliv ved med det.

Stop mens legen er god, og benyt forskellige træningsmodeller under indlæring, vedligeholdelse og udvidelse af øvelser. Det at bruge bold er ikke ensbetydende med at man ikke kan bruge godbidder, social opmærksomhed eller noget andet – det er et redskab, der hvis det bruges korrekt kan give, nogle eminente resultater – og en hund der er glad for sit “arbejde”.

Et par ord til sidst

Husk, det skal være sjovt at træne og være sammen med hunden. Der er INGEN, der siger at en hund skal trænes med bold. Kan man lide at bruge bolden – og nok mere væsentligt, er hunden glad for bolden? Jamen så giv den da gas. Der er lige så meget motion for dig som ejer, som der er arbejde for hunden.

Det er blot en anden måde at være sammen med sin hund, på en fornuftig konstruktiv måde. Tænder hunden på en bidepølle eller et skind, jamen så er det jo bare det der er sagen!

Blot det er rart og sjovt både for en selv, såvel som hunden. Jo mere man lærer at bruge bolden, jo mere tænker man den også ind i indlæringen af forskellige øvelser. For mit vedkommende bliver den brugt meget også som afledning, når Luna møder andre hunde – og som belønning hvis/når hun vælger ikke at jage fugle eller vildt. Så får hun sin ChuckIt i snor og jager så den istedet.