Warning: explode() expects parameter 2 to be string, array given in /var/www/et-hundeliv.dk/public_html/wp-content/plugins/wp-hide-category/wp-hide-category.php on line 56
UHP - Et hundeliv - Skriblerier om en Schæferhund

UHP

Hvad er det der UHP

En UHP, eller UdHoldenheds Prøve, er en test der er beregnet til at vise at hunden er i stand til at klare en bestemt fysisk udfordring. For overhovedet at kunne gå op til en UHP test, skal hunden være mellem 16 måneder og maks seks år gammel. Den skal have et godt helbred, og for tævernes vedkommende må de ikke være i løbetid, eller være diegivende – jeg går ud fra det betyder nul hvalpe at fodre på.

Selve UHP testen, består af et forløb, hvor hund og hundefører cykler 20 km, med en gennemsnitshastighed på mellem 12 og 15 km/t. Hundens identitet bliver kontrolleret ved start og slut på prøven. Inden prøven startes, bliver hunden undersøgt for skader, træthed osv, for at sikre at den fysisk er i stand til rent faktisk at gennemføre prøven.

Selve løbet, foregår ved at hunden løber på højre side af hundeføreren, der så cykler. Der er indlagt 3 pauser, første er efter 8 km og er på 15 minutter, efter 15 km holdes en pause på 20 minutter og efter de sidste 5 km er der igen en pause på 15 minutter.

Når løbsøvelsen er færdig, sluttes der af med en lydighedsøvelse, hvor man som hundefører skal vise “fri ved fod”, eller lineføring med løs line. Derudover er der lagt elastik ind, så dommeren rent faktisk har mulighed for at prøve hund og fører mere af – hvis det er krævet.

Hvis hunden under prøven, viser tegn på udmattelse, eller har fået skader på poterne er de selvfølgelig udelukket fra at gennemføre prøven. Tjekket af hunden i pauser og før prøvestart indgår i øvrigt i den samlede væsenbedømmelse – og er dermed også en del af kriteriet for at bestå prøven.

Et fuldt link til prøvebeskrivelsen kan findes på IPO brugshundeklubbens hjemmeside og er også med i prøveprogrammet for blandt andet schæferhundeklubbens brugshundeprøve program.

Hvorfor så løbe med hunden

Løbetræning med hunden er ligesom med alt andet træning noget med at bygge op. For mit vedkommende har jeg ikke brugt specielt meget tid på at løbe med Luna, eller udvikle hendes grundform. Så at stige op på jernhesten og bare futte derudaf syntes jeg ikke var en specielt god ide.

Da jeg selv kan være lidt af en sofakartoffel, er min egen grundform ikke specielt god. Derfor begyndte jeg med et løbeprogram for nybegyndere ( altså menneske nybegyndere ). Det helt fantastisk fabelagtige er så, at det så vidt jeg kan læse mig frem til, også anbefales at bygge hundens kondition og “hårdhed” op, på nøjagtigt samme måde. Der skal trænes i intervaller, hvor du begynder med at løbe / cykle et minut for derefter at gå et minuts tid eller to – eller fem, afhængig af hvem man er og hvordan formen er. Ideen er så at udvide intervallerne stille og roligt, for at mindske risikoen for skader og overbelastning, både af hunden men også af mig.

Mit begynder løbeprogram strækker sig over ca 12 uger, og målet er til at begynde med, at kunne løbe 5 km. Luna’s grundform vil være bygget op langt hurtigere end min, og forhåbentlig uden skader på hende.

Ideen er så at udvide grænsen så vi når op på en løbsmængde på ca 10 km stille og roligt. Når vi er derhenne, burde formen være så god at jeg kan cykle med hende netop med en god gennemsnitshastighed. Øvelsen her bliver så igen at gå ned i intervaller, for at sikre mig at trædepuder, muskler, sener osv ikke bliver skadet på Luna. Så man kan sige det er en slags forfra træning.

Jeg er sikker på at man nok godt kan springe direkte op på cyklen og så give den gas med intervaltræningen – jeg synes bare det virker hyggeligere og mere opbyggende at begynde med løb. Jeg er tættere på Luna, hun har en lidt større grad af frihed – og så er det jo egentlig en ret fantastisk måde også at være sammen med hunden på.

Schæferhundeklubbens kreds 56 har en rigtig fin artikel om UHP prøven også, og som noget lidt specielt, et cykeltræningsprogram. Jeg kan ikke lægge programmet op her, da det tilhører forfatteren Jan Weber Andersen – men jeg har tilladt mig at linke til teksten her.